Billy the Kid

17.09.1859 - 14.07.1881

www.sherif.dk

William H. Bonnie blev født den 17.09.1859 i New York. Hans far døde og moderen Kathrin, der nu var alene med to drenge, blev senere gift med Patrick McCarty, Men Patrick McCarty døde  I 1863 og familien flyttede til Wichita. Hans mor blev gift igen, denne gang med William Antrim, og da der ikke kunne være to med samme navn i familien, måtte William H.Bonney (Antrim) nu bruge sit mellemnavn Henry og blev kaldt Henry Antrim. Moderen døde i 1874 mens stedfaderen, William Antrim forlod familien.

Der var herefter at Henry tilegnede sig tilnavnet Billy the Kid. Tilnavnet the Kid, kom af hans unge alder og meget ranglede udseende.

I 1875 blev Billy arresteret for at have deltaget i et røveri mod et kinesisk vaskeri. Det lykkedes ham at flygte ved at kravle ind i ildstedet og op gennem skorstenen. Han flygtede til Arizona, hvor han blev indblandet i hestetyveri. I august 1877 dræbte han en af hærens smede, Frank Cahill, og blev arresteret herfor. Men igen lykkedes det ham at flygte. Han strejfede omkring indtil han fik ansættelse ved John Tunstall.

John Tunstall blev dræbt den 18. februar 1878 og dette startede the Lincoln County War. Mordet på John Tunstall berørte Billy dybt, da han opfattede John som en faderfigur, som havde behandlet Billy anstændigt. Det siges, at ved Tunstalls begravelse svor Billy, at han ville få ram på ”son-of-a-bitch” som havde været involveret i drabet på John Tunstall, om så det blev det sidste han gjorde.

Billy blev optaget i the Regulators, en gruppe som blev ledet af Dick Brewer. Denne gruppe støttede Alexander McSween, Tunstalls tidligere partner. Rygterne sagde at mordet på Tunstall var efter ordre fra Major L.G. Murphy. I løbet af den næste måneder dræbte the Regulators Sherif William Brady, George Hindman, Frank Baker, William Morton, Buckshot Roberts og andre som de påstod var involveret i John Tunstalls død.

Den 19. juli 1878 havde Sherif George Peppin og hans mænd belejret McSweens hus, hvor the regulators befandt sig. Der udspillede sig en skudduel og det endte med at Sheriffen satte ild til huset, og da de kom styrtende ud, blev mange af dem skudt ned for fode, heriblandt McSween. Det lykkedes atter Billy the Kid at slippe fra sine forfølgere i live.

Den 1. oktober 1878 blev Lewis Walace valgt til guvernør i New Mexico. Han ville gerne have the Lincoln County War afsluttet, og han tilbød derfor amnesti til alle der var indblandet i den bitre fejde. Billy the Kid overgav sig til myndighederne, men fik herefter oplyst, at han alligevel ville blive anklaget for mordet på Sherif William Brady.  Billy flygtede herefter fra fængslet og opsøgte John Chisum, som var en stor kvægbaron som var indblandet i the Lincoln County war. Billy ville have de 500 $ som han mente Chisum skyldte ham, men Chisum nægtede at udbetale beløbet. Billy blev gal og sagde, at han så ville stjæle kvæg for pengene i stedet. Dette gjorde han sammen med sin bande, som bestod af Dave Rudabaugh, Billy Wilson, Tom O’Folliard og Charles Bowdre. De fortsatte med også at stjæle kvæg fra de andre kvægfarmere hvilket blev et stort problem i Lincoln County.

Pat Garrett blev valgt som sherif i Lincoln County i 1880, og så det som sin første vigtige opgave, at fange Billy the Kid og hans bande. I december samme år, skød Pat Garrett Tom O’Folliard og Charles Bowdre, og kort tid efter blev Billy the Kid, Dave Rudabough og Billy Wilson taget til fange.

Billy the Kid blev kendt skyldig i mordet på sherif William Brady og dømt til døden ved hængning. Billy blev indsat i fængslet i Lincoln County indtil dødsdommen skulle eksekveres. Mens Pat Garrett var ude af byen for at opkræve skatter, lykkedes det endnu engang at flygte, ved at skyde to vagter. Da nyhederne om Billys flugt nåede til Pat Garrett, havde Billy for længst gemt sig i den forladte by Fort Sumner.

Pat Garret samlede sine vicesheriffer John Poe og Thomas McKinney og den lange ved til Fort Sumner  Det lykkedes dog først at den 14. juli 1881 Pat Garrett at komme tæt på Billy. Han skød Billy the Kid i en duel i et mørklagt hus tilhørende Pete Maxwell.

Rygterne siger at Billy the Kid nåede at dræbe 21 mænd i hans 21 leveår. Men antallets størrelse voksede måske også i takt med Billy’s berømmelse ?

Fælles gravsten for Tom O'Folliard, Charlie Bowdre og Billy the Kid
med overskriften "PALS" (venner)

De blev alle tre dræbt af Pat Garrett

Bag på stenen er skrevet"The boy, bandit king, he died as he lived"

Stenen står i et bur, da den er stjålet 2 gange tidligere.