John "Doc" Holliday

14.08.1851 - 08.11.1887

www.sherif.dk

John "Doc" holliday blev født i Georgia, hans moder døde af tuberkulose, en sygdom Doc Holliday selv kom til at lide af. Han blev uddannet tandlæge, men kortspillet trak mere i ham, og han flyttede til Dallas hvor han ernærede sig som professionel spiller. Han fik hurtigt et spiritusproblem og var kendt som en temperamentfuld herre. Efter at være beskyldt for at have skudt flere mænd, heriblandt en soldat, flyttede han til Denver.

I 1878 kom han til Dodge City, hvor han blev en nær ven af Wyatt Earp. Herfra flyttede han til Las Vegas hvor han også blev beskyldt for mord og landevejsrøveri.

I 1880 kom han til Tombstone hvor han mødte sin gamle ven Wyatt Earp igen. Doc Holliday kom hurtigt i problemer igen, blev beskyldt for at have dræbt en diligencekusk under et landevejsrøveri, og arresteret af sherif John Behan. Han blev dog løsladt igen pga. manglende beviser.

Virgil Earp var blevet sherif og ville rydde op i Tombstone, hvor Clanton-banden huserede under sherif John Behans beskyttelse, han havde blandt andet forbudt alle at bære våben indenfor bygrænsen.

Den 25.10.1881 kom Ike Clanton og Tom McLaury til Tombstone. Doc Holliday kom i klammeri med Ike Clanton i Alhambra Slonen, og udfordrede Ike Clanton til en duel, som Ike nægtede at deltage i og gik.
Den følgende dag blev Ike Clanton og Tom McLaury arresteret af Virgil Earp for at bære våben i byen. De afleverede deres våben og blev løsladt. Sammen med Billy Clanton og Frank McLaury samledes de på et sted i Fremont Street der blev kaldt the OK Corral. Virgil Earp ville nu afvæbne Billy Clanton og Frank McLaury og rekrutterede Wyatt Earp, Morgan Earp, James Earp og Doc Holliday til at hjælpe med det farefulde ærinde.John Behan forsøgte at stoppe The Earps og Doc Holliday i deres ærinde, men han blev fejet til side.
Billy clanton skød på Wyatt Earp og Morgan Earp skød Billy Clanton og Wyatt Earp skød Frank McLaury. Ike Clanton og Tom McLaury var ubevæbnede, og prøve at flygte. Det lykkedes Ike Clanton at flygte, mens Doc Holliday nåede at skyde Tom McLaury i ryggen.På trods af deres skudsår, blev Billy Clanton og Frank McLaury ved med at skyde og sårede Virgil og Morgan Earp og Doc Holliday. Wyatt Earp blev ikke ramt og dræbte både Billy Clanton og Frank McLaury.

John Behan arresterede The Earps og Doc Holliday for mordene. Efter en 30 dages retssag, hvor dommer Wells Spicer, som var bekendte til familien Earp, frikendte dem for anklagerne,blev de løsladt igen.

De næste par måneder prøvede Earp brødrene at opretholde lov og orden i Tombstone. Den 28. december 1881 blev Virgil skudt i armen ved et bagholdsangreb. Den 18. marts 1882 blev Morgan Earp skudt, mens han spillede billiard med Wyatt Earp. Vidner mente at have set Frank Stilwell løbe fra stedet. Tre dage senere blev Stilwell fundet død. En mexikaner som også mentes at være indblandet i Morgans død, blev også fundet dræbt. Man mener at Wyatt Earp og Doc Holliday var ansvarlig for disse drab. Brødrene Earp og Doc Holliday forlod senere Tombstone.

Doc Holliday døde af tuberkulose den 8. november 1887.

Doc Holiday's gravsten i Glenwood Springs