Wyatt Earp

19.03.1848 - 13.01.1929

www.sherif.dk

Wyatt Berry Stapp Earp blev født den 19. marts 1848 i Illinois, som den 4 i rækken af 8 børn. Hans forældre var Nicholas Porter Earp og Virginia Ann Cooksey Earp. Faderen havde 2 børn fra tidligere ægteskab.

Wyatt Earp er opkaldt efter kaptajn Wyatt Berry som Nicholas Earp tjente under, i den Mexicanske - Amerikanske krig.

I 1850 ,hvor guldfeberen stadig rasede, drog familien mod Californien, men da de kom til Iowa slog faderen og familien sig ned som farmere. De tog i 1856 tilbage til Wyatts fødeby, hvor faderen ikke kunne få job som landmand, og måtte arbejde som stalddreng. Han havde dog en biindtægt af at sælge smuglersprit, hvilket han dog senere blev dømt for (1859). For at betale bøden måtte de sælge deres hus, forlod byen og rejste til Iowa igen.

Mens familien boede i Iowa udbrød den Amerikanske borgerkrig. Wyats ældre brødre James, Virgil og Newton meldte sig til nordstatshæren. Wyatt var for ung til at deltage, men prøvede flere gange at blive optaget i hæren, men hans far Nicholas hentede ham hjem hvergang. under krigen passede Wyatt og han to yngre brødre Morgan og Warren farmen. James vendte hårdt såren hjem fra krigen i 1863. I 1864 drog familien til Californien.

I sensommeren 1865 havde Wyatt og Virgil fået job som dilligencekuske for firmaet Banning Stage Line, i det sydlige Californien. Rygter siger at det var i denne periode han for første gang smagte whisky, hvikket han blev så syg af at han holdt sig fra whisky mange år derefter.

I perioden1866 - 1888 transporterede Wyatt varer fra Wilmington i Californien til Prescott i Arizona. Det var i denne periode han fik kendskab til spil og boksning.

I 1868 flyttede the Earps til Lamar i Missouri, hvor Nicholas Earp blev den lokale sherif. Dette job forlod han i 1869 til fordel for jobbet som fredsdommer. Wyat Earp blev straks udnævt som sherif istedet.

Den 10. januar 1870 giftede Wyatt sig med sin første kone Urilla, som dog døde kort tid efter i sygesengen.

I november 1870 måtte Wyatt ud i kampvalg mod sin ældre broder Newton, før han blev valgt til sherif igen. Han vandt med stemmerne 137 mod 108.

Efter Urillas tidlige død havde Wyatt svært ved at holde sig på den rigtige side af loven. En af hans pligter som sherif var, at indsamle penge til skat, skoler mv. - han blev beskyldt for at beholde en del af disse penge. Han blev senere beskyldt for sammen med Edward Kennedy og John Shown, at have stjålet 2 heste. Wyatt blev arresteret af Marshal J.G. Owens og stillet for retten. Han blev dog løsladt mod kaution. Da jorden brændte under Wyatt valgte han at forlade staten Missouri og der blev udstedt en efterlysning på ham. Da han ikke kunne findes, blev retssagen mod ham droppet, og det er aldrig bevist om han var skyldig.

I årene fra 1871 - 1874 hørte man ikke så meget til Wyatt Earp. Han brugte bla. tiden på bøffeljagt i Kansas. Det var i den periode han mødte sin nære ven Bat Masterson.

Wyatt Earp og Bat Masterson i 1876

Han brugte dog ikke kun årene på bøffeljagt. I 1872 blev han sammen med Morgan Earp og George Randall (og tre kvinder) arresteret, for at bestyre et logi med et "dårligt ry". Dette kostede dem en bøde på 20$. Dette holdt dem dog ikke fra bordelfaget, da de senere samme år fik yderligere to domme for samme forseelse.

I 1875 blev Wyatt udnævnt til sherif i Wichita, efter at Mike Meagher blev udnævnt til marshal. Wyatt var en kontant sherif, hvilket også betød enden på hans karierre som sherif i Wichita. Den tidlige marshal Bill Smith som stillede op som modkandidat til Mike Meagher, påstod at brødrene Earp drev et bordel i byen. Det tog Wyatt så ilde op at han gennembankede Bill Smith. Meagher var herefter nød til at arrestere Wyat, for gadeuorden. Da kvæghandelen samtidig var minimeret i Wichita, flyttede the Earps til den næste kvægby, Dodge City hvor kvæghandelen blomstrede.

Dodge Citys borgmester George Hoover udnævte Larry Deger som marshal og Wyatt som assisterende marshal i Dodge City. Wyatt udnævnte senere på året Joe Mason og Jim Masterson (bror til Bat Masterson) til sheriffer.
I 1876 forlod Wyatt Dodge City for at jagede to togrøvere Mike Roarke og Dave Rudabaugh Det lykkedes Wyatt af arrestere Mike Roarke, Under jagten besøgte Wyatt byen Fort Griffin i Texas. Her mødte Wyattt Doc Holliday, som havde spillet kort med Dave Rudabaugh. Selv om Doc Holliday af natur hadede lovmænd, fortalte han dog Wyatt, at Dave Rudabaugh var taget tilbage til Kansas. Denne oplysning telegraferede Wyatt straks til sherif Bat Masterson, hvilket var grunden til at bat Masterson kort tid efter arresterede Dave Rudabough.
Wyatt vendte tilbage til Dodge City i 1878 og blev assisterende marshal under Charles Bassett. I samme periode var Doc Holliday flyttet til Dodge City, hvilket reddede Wyats liv.

Mens en del af byens cowboys var uden for byen, for at jage nogle indianere, som var set strejfe rundt, var Wyatt ved at skille et bar-slagsmål ad, En cowboy ved navn Tobe Driskill trak sin pistol og sigtede mod Wyatts ryg. Doc Holliday råbte "pas på" til Wyatt og affyrede samtidig et skud, hvilket fik Tobe Driskill til at flygte fra salonen. Dette blev begyndelsen på Wyatt Earps og Doc Hollidays lange venskab.

Doc Holliday

Senere samme år prøve en lokal forretningsmand, Bob Wright, at få Wyatt Earp snigmyrdet. Han havde hyret George Hoy til at skyde Wyatt mens han var i teatret. Hoy prøvede men blev dræbt i den efterfølgende beskydning. Wyatt mente at fejden mellem ham og Bob Wright startede, da Wyatt arresterede en prominent handelsmand, Bob Rachals, som have dræbt en tysk violinist, hvilket Bob Wright var meget imod, da Rachals var en stor bidragsyder til Dodge Citys økonomi.
Efter det mislykkede attentatforsøg, hyrede Bob Wright den berygtede revolvermand Clay Allison til at dræbe Wyatt. Men da han blev konfronteret med både Wyatt Earp og Bat Masterson samtidig, stak han halen mellem benene og forlod byen.
Wyatt havde i mellemtiden mødt sin kommende kone Celia "Mattie" Blaylock, en tidligere prostitueret.
Wyatt sagde sit job op i september 1878 og Earp klanen rejste mod Las Vegas i New Mexico hvor de kun var en kort periode.

MattieMorgan EarpVirgil Earp

Celia "Mattie" Earp Morgan Earp Virgil Earp

Tombstoneperioden
Virgil Earp var taget til Tomstone som var en ny by i rivende udvikling. Han skrev til resten af familien om byen, og Wyatt og Jim Earp red ind i Tombstone, Arizona i 1979. Wyatt havde medbragt en vogn for at åbne et transportfirma, Men dropppede ideen igen, da han fandt ud af at der i forvejen var to transportfirmaer i Tombstone.

Virgil Earp blev udnævnt til U.S. Marshal i tombstone.
Earpfamilien opkøbte nogle minelodder i håb om at blive hurtigt rige, hvilket ikke lykkedes. Wyatt tog også arbejde for transportfirmaet Wells Fargo som dilligencevagt.
Morgan Earp kom også til byen og de 4 brødre var samlet igen.

Byen Tombstone var en af de sidste utæmmede byer i det vilde vesten, og tiltrak derfor svindlere, revolvermænd, spillere og prostituerede.

Den 25. juli 1880 beskyldte U.S. marshal Virgil Earp den berygtede Cowboy Frank McLaury for at have deltaget i tyveriet af seks muldyr., hvilket var starten på opgøret mellem the Earps og the Cowboys.Cowboys var navnet på en berygtet bande under ledelse af Ike Clanton. Ud over Ike Clanton (Joseph Isaac Clanton) bestod banden af Phin Clanton, Billy Clanton, Frank og Tom McLaury (Thomas Clark McLaury), Curly Bill Brocious, John Ringo og mange flere. Virgil beskyldte Frank McLaury for at have deltaget i tyveriet af seks muldyr. Dette markerede starten på en lang fejde mellem the Earps og the Cowboys. Inden the Earp kom til tombstone have the Cowboys kunne opføre sig stort set som de havde lyst til, da de også havde sheriff John Behan på deres lønningsliste.De havde tjent godt på at stjæle kvæg fra Old Mexico og drive det til Clantons Ranch.

Ike Clanton og Tom McLaury

I samme tidsrum som fejden opstod blev Wyatt udnævnt til sherif for Tombstone. I september samme år flyttede Doc Holliday til Tombstone.

Den 28. oktober 1880 var skød nogle fulde Cowboys mod månen. Marshal Fred White bad Cowboyen "Curley" Bill Brocious om at aflevere sit våben. Men da Fred White prøvede at tage revolveren fra ham, skød Curley Bill Fred White på klods hold. Wyatt Earp arresterede straks Curley Bill., under store protester fra resten af the Cowboys. Retten frikendte dog senere Curley Bill Brocious, da de mente at han havde skud marshallen ved et uheld. Curly Bill skulle senere blive en af hovedpersonerne i det der blev kent som the Arizona War.

Den 9. november opsagde Wyatt sit job som fungerende sherif. Distriktssheriffen for Pima County Charlie Shibell indsatte istedet Johnny Behan som Sherif. Da den sydlige del af Pima County skulle frigøres, og hedde Cochise County, lavede Behan og Wyatt en aftale om, at hvis Wyatt ikke stillede op til sherifvalget, ville Behan udnævne Wyatt til vicesherif bagefter. Men Behan løb fra sit løfte og udnævnte Harry Woods som vicesherif.

I mellemtiden var Wyatt Earps personlige forhold til hans kone mere og mere anstrengt pga. hendes voksende forbrug af opium. Derfor var Wyatt også nem at indfange for den nyankomne teatersangerinde Josephine "Josie" Sarah Marcus, som kun var 18 år. Behan havde også et godt øje til hende, men uanset hvordan han forsøgte, var det Wyatt hun var forelsket i, hvilket kun gjorde Behans had til Wyatt endnu større. Derfor blev Behans tilknytning til the Cowboys endnu større, da han håbede at de kunne skaffe ham af med Wyatt Earp.

The Earps havde flere sammenstød med the Cowboys. F.eks. var en af the Cowboys blevet hyret til at lave ballade i the Oriental Saloon, hvor Wyatt Earp havde fået en andel i spilleindtægterne. Cowboyen John Tyler havde tabt sin indsats ved farobordet og lavede ballade og opførte sig ret provokerende. Wyatt brød ind, med et fast greb i Tylers ene øre, trak han ham op af stolen og smed ham ud af salonen, hvilket var temmelig udmygende for et medlem af the Cowboys.
En anden episode som fik spændingerne mellem the Clantons- og McLaury banden (Cowboys) til at stige var, et dilligencerøveri hvor den ene kusk blev dræbt. Røveriet blev begået af Cowboys, men rygterne lød på at the Earps havde en finger med i spillet. Da Wyatt ikke ville have dette rygte hængende på sig, opsøgte han Ike Clanton og betalte ham for at få at vide hvem de tre Cowboys var, der havde røvet dilligencen. Ike Clanton tog mod pengene og stak de tre Cowboys, velvidende at hvis det slap ud, ville han blive dræbt af sine egne.
De tre dilligencerøvere blev dræbt i forskellige sammenhænge, hvorefter Ike Clanton beskyldte derfor Wyatt for, at have lækket deres aftale til enten Morgan Earp eller Doc Holliday. Spændingen mellem the Earps og the Cowboys var herefter på bristepunktet.

Den 25. oktober 1881 var Ike Clanton temmelig beruset. Han gik rundt og pralede med at han ville dræbe enten Doc Holliday, eller den første Earp han mødte. Doc Holliday som hørte rygtet, gik ind på den bar hvor Ike opholdt sig. Doc provokerede Ike til at trække sit våben, men Ike var ubevæbnet. Clanton blev ved at true Doc, hvorpå Doc sagde den berømte sætning "Yor're a daisy if you do" , som går igen i de mange film hvor Hollidays person medvirker. Skænderiet fortsatte ude på gaden, hvor Wyatt forsøgte at dæmpe gemytterne. Han blev istedet truet af Ike clanton, som ville møde Wyatt mand til mand næste morgen.

Den næste morgen havde Ike fået fat på en riffel, og ledte efter en Earp han kunne skyde. Virgil fik øje på ham, slog ham ned bagfra med sin revolver og smed ham i fængsel, Ike blev stillet for retten og fik en bøde på 25$ for at bære våben i byen. Da Wyatt forlod retten stødte ham ind i Tom McLaury som provokerede Wyatt. Wyatt slog ham ned med sin pistol og efterlod ham blødende på gaden.

Duel i the O.K. Corral
Stemningen i Tombstone var nu overophedet og the Earps ville afvæbne the Cowboys. Det rygtedes hurtigt at the Cowboys havde samlet sig ved staldene i the O.K. Corral, hvor en af vestens mest berømte revolverdueller nu skulle finde sted..
The Earps flankeret af Doc Holliday gik ned af hovedgade for at afvæbne the Cowboys. Sherif Johnny Behan forsøgte at stoppe dem og sagde at han allerede havde afvæbnet the Cowboys. Han blev dog ignoreret og søgte derefter sikker tilflugt i et af husene.

The Earps og Doc var nået til the O.K. Corral hvor the Cowboys ventede på dem. Derefter fulgte en vild skudduel der varede i ca. 30. sekunder.
Wyatt var fuldstændig uskadt, Virgil blev skudt i læggen, Morgan blev skuddt i skulderen og Doc havde kun fået et strejfskud på den ene hofte.
Billy Clanton, Frank McLaury og Tom McLaury døde af deres sår. Ike Clanton flygtede uskadt.

De næste 48 timer blev the Earps og Holliday regnet for helte. Begravelsen af de dræbte Cowboys, var den største der var set i Tombstones historie. Men på grund af frygten for hævn fra de resterende Cowboys og fordi duellen havde givet Tombstone et vildt ry, som kostede penge for de forretningsdrivende, vendte stemningen sig mod the Earps. Flere påstod pludselig at the Cowboys var ubevæbnede og faktisk var blevet uskyldigt dræbt.

Den 30. oktober 1881, anklagede Ike Clanton the Earps og Holliday for mord. De blev derfor arresteret og stillet for fredsdommer Wells Spicer, mens Morgan og Virgil stadig lån i sygesengen. Der blev gennemført en retssag i novemer måned.

De første vidner var Billy Allen og Sherif Behan. Allen sagde at Holliday skød det første skud og at andet skud også kom fra the Earps, mens Billy Clanton havde armene i vejret. Behan sagde han havde hørt Billy Clanton råbe" skyd ikke - jeg vil ikke slås", og at Tom McLaury åbnede sin jakke for at vise at han var ubevæbnet. Behan påstod at de første 5 skud skud kom fra the Earps. Da denne udlægning af duellen, var helt anderledes end den gængse historie, vendte stemningen sig imod the Earps og Holliday.

Den 9. november havde mange vidner underbygget Allens og Behans påstande. The Clantons og McLaury var blevet omtalt som lovlydige borgere der aldrig ville provokere nogen, og det så nu ud til, at the Earps og Holliday vil ende i galgen.

Så skulle Ike Clanton afhøres. Han fortalte den samme historie om de brutale Earps. Men da han skulle krydsforhøres, brød hans historie fuldstændig sammen, og hele sagen begyndte pludselig at lugte af sammensværgelse og det så lidt bedre ud for the Earps.
Så skulle Wyatt krydsforhøres af forsvaret. Han oplæste istedet en velforberedt erklæring der forklarede, at de havde handlet i selvforsvar, da de ville afvæbne the Cowboys. Da det ifølge Arizonas territoriale love er tilladt den anklagede, at lave sin egen erklæring, i stedet for krydsforhør, fik anklageren aldrig mulighed for at krydsforhøre Wyatt.
Da der nu var skabt så stor tvivl om anklagerne, blev de anklagede frifundet af fredsdommer Wells Spicer. Han påpegede dog, at han ikke kunne være enig i deres handlinger, og kritiserede Virgil Earp for hans valg af medhjælpere, men at ingen lov var blevet overtrådt ! Der var dog stadig en del borgere i Tombstone der mente at the Earps var skyldige, og helst så at de forlod byen.

Her er Tom McLaury, Frank McLaury og Billy Clanton i søndagstøjet
under kisterne stod et stor skilt med teksten:" Myrdet i Tombstones gader"

The Cowboys hævn

Den 28. december blev Virgil Earp skudt at 3 mænd med haglbøsser, mirakuløst blev han "kun" ramt i venstre arm og skulder. De tre mænd forsvandt bag ved hotel Cosmopolitan, hvor Virgil boede. Man fandt senere Ike Clantons hat bag hotellet.
Efter dette bagholdsangreb telegraferede Wyatt til U.S. Marshal Crawley Dake, og bad om at blive udnævnt til U.S. Marshal med ret til at udpege sine egne medhjælpere. Wyatt fik straks sit ønske opfyldt.
Den 2. februar var Virgil og Wyatt blevet så trætte af kritikken fra byens borgere, at de indgaav deres opsigelse til U.S. Marshal Drake. Han nægtede dog at modtage deres opsigelse. Den samme dag sendte Wyatt besked til Ike Clanton om, at han ønskede at glemme det gamle fjendskab og slutte fred. Dette nægtede Ike. Straks efter blev Ike anklaget for at have deltaget i nedskydningen af Virgil Earp. Han stillede dog hurtigt med 7 vidner der havde set ham i Charleston, da skyderiet foregik.

Derefter indklagede Ike Clanton ingen the Earps og Holliday for mordet på Billy Clanton og McLaurybrødrene, til fredsdommer J.B. Smith, som ville rejse en ny sag mod the Earps og Holliday. Sagen blev dog afvist af dommer Lucas, da der ikke var kommet nye beviser i sagen.

Den 18 marts 1882 havde Morgan Earp set et teaterstykke og ville hen i Campell og Hatch's salon for at tage et spil pool.. Wyatt frarådede ham dette, da han havde hørt rygter om, at the Cowboys ville angribe samme aften, men Morgan var ikke til at overtale.
Kl. 22.49 gik Morgan omkring poolbordet for at lægge an til et god stød. Pludselig blev et haglgevær affyret gennem glasruden i bagdøren, og skuddet ramte Morgan i siden. Det andet skud der blev affyret, ramte væggen lige over Wyatts hoved. Morgan døde at sit skudsår en time senere.

Arizona fejden

Efter mordet på Morgan og nedskydningen af Virgil, var Wyatt rasende på the Cowboys, og ville have blodhævn. Først ville han have den sårede Virgil og hans kone ud af byen, med det næste tog.
Men rygterne sagde at Ike Clanton, Frank Stilvell, Billy Miller og en anden Cowboy, holdt øje med de afgående tog, da de ville dræbe Virgil. Så derfor havde Wyat og Warren Earp, Doc Holliday, John Johnson og Sherman McMasters besluttet sig for at følge Virgil til toget, som eskorte.
Virgil og Allie blev sendt med toget som begyndte at sætte dampen op for at forlade stationen. Midt i dampen fra lokomotivet, fik Wyatt øje på Ike Clanton og Frank Stilwell, som havde skjult sig med hver sit haglgevær. Da de så Wyatt komme imod dem, flygtede de. Ike Clanton slap igen væk, mens Frank Stilwell snublede og blev indhentet at Wyatt. Stilwell bad for sit liv, men Wyatt skød ham koldblodigt ned, og skiftede dermed side fra at være lovhåndhæver, til at være eftersøgt morder. Der blev herefter udstedt efterlysninger på Wyatt, Warren, Holliday. McMasters og Johnson for mordet på Frank Stilwell.
Familien Earp og deres følge at erfarne loyale venner, indledte herefter en nådesløs jagte på medlemmerne af the Cowboys. Dette var et frygtindgydende slæng, og mange cowboys smed deres Cowboykendetegn, det røde skærf, og flygtede ud af Arizona.
Cowboy'en Pete spence som følte sig mere sikker i Behans fængsel, end ude hvor Wyatt kunne finde ham, meldte sig selv for mordet på Morgen Earp. Han blev dog senere frikendt i en lynhurtig retssag, hvor anklageren droppede sagen af mangel på beviser.
Fredsdommeren i Pima County, sendte et telegram til sherif Behan, hvor han bad Behan om at arrestere Earp og hans følge. Men telegrafisten som var ven med Wyatt, viste telegrammet til Wyatt, og lovede Wyatt at han ville vente med at aflevere telegrammet til Behan, til de var nået ud af byen. Men inden de kom ud af byen, kom Behan for at arrestere dem. Men de ignorerede blot Behan, og fortalte ham at de ville fortælle sherif Bob Paul, i Pima County, om hvordan tingene virkelig hang sammen, og forlod byen. "Texas" Jack Vermillion slog i den forbindelse følge med Wyatt og hans følge.
Behan der ville arrestere dem, udnævnte revolvermanden Johnny Ringo og flere andre Cowboys til vicesheriffer, og optog forfølgelsen af Wyatt.
Wyatt havde et forspring og fandt Cowboyen Cruz, som han fik til at indrømme at han havde holdt vagt, da Frank tilwell, Hank Swelling, Curly Bill og Johnny Ringo dræbte Morgan Earp. Efter at Cruz havde tilstået, skød Wyatt ham.
Wyatt og hans følge fortsatte jagten, men da de skulle krydse en flod ved Iron Springs i Arizona, faldt de i baghold ledt af Curly Bill. Under skudvekslingen lavede Wyatt et frontalangreb på modstanderne, i den tro at de andre ville følge ham. Men han stod pludselig alene, da Curly Bill skød et par skud efter Wyatt, hvis jakke fik et par huller. Wyatt affyrede et haglgebær i brystet på Curly Bill og resten af Curly Bills slæng flygtede.
Herefter vendte Wyatts følge tilbage til området omkring Tombstone. Charlie Smith blev indlemmet i gruppen.

Efter Tombstone

Efter at the Cowboys var opløst og Wyatt havde fået slukket sin hævntørst, delte gruppen sig. Doc Holliday rejsete mod Denver, Wyatt og Warren tog i 1882 til San Francisco, hvor Virgil boede. Det var også her at Wyatt genoptog sit forhold til hans store kærlighed,Sadie Marcus. I 1883 tog Wyatt og Sadie til Gunnison i Colorado, hvor de åbnede et spillested.

The Dodge City War

Samme år blev Wyatt hidkaldt af hans ven Bat Masterson til Dodge City. Her var en korrupt borgmester ved at fordrive Bats ven Luke Short fra Dodge City. Mens Luke Short fremlagde sin sag for guvernøren i Kansas City, troppede Wyatt Earp, Johnny Millsap, Shotgun Collins, Taxas jack Vermillion og Johnny Green op foran Luke Shorts Salon. Her blev de udnævt til vicesheriffer af betjent "Prairie Dog" Dave Marrow.
Byrådet blev nervøse og tilbød at Luke Short kunne få 10 dage til at afslutte hans forretninger i Dodge City. Men Wyatt sagde at de ikke gik på komprommis, hviket resulterede i, at da Luke Short vendte tilbage til Dodge City, var der ikke længere nogen, der ville jage ham ud af byen. Derved sluttede hvad der er kaldt "the Dodge City War" uden at der blev løsnet et skud

Den næste årrække rejste Wyat og Sadie rundt mellem de byer der var mest gang i , og Wyatt arbejdede som salonbestyrer og de investerede i forskellige miner. I 1886 flyttede de til San Diego, hvor de blev i fire år. Den 3. juli 1888 begik Wyatts kone Mattie selvmord ved at tage en overdosis opium. Først i 90'erne flyttede de til San Francisco som var tættere på Sadies familie og tæt på Wyatts job i Santa Rosa, hvor han bestyrede en hestestald. I 1896 skrev Wyatt sine erindringer.
Den 3. december 1896 var Wyatt Earp dommer i en boksekamp, der galdt verdensmesterskabet i sværvægtsboksning. Kampen var mellem BobFitzsimmons og Tom Sharkey. Bob Fitzsimmons havde kampen under kontrol, men gav Tom Sharkye et hårdt stød under bæltestedet, og Wyatt diskvifalicerede Bob og Tom Sharkey blev udråbt som vinder. Denne afgørelse skabte meget ballade og Wyat Earp blev beskyldt for svindel. Bob Fitzsimmons fik deponeret vinderpræmien, og ville have myndighederne til at afgøre hvem den rigtige vinder var. Men da det var forbudt at bokse om penge i San Francisco, ville dommeren ikke afgøre hvem der var vinder af kampen, hvilket ikke gav Wyatt Earp ret i hans afgørelse.

I efteråret 1897 var guldfeberen kommet til Alaska og Wyatt og Sadie var selvfølgelig straks en del af eventyret.. Wyatt drev flere saloner og spillesteder i byen Nome. Da han stadig var ret kontroversiel i sim opfattelse af lov og orden, lykkedes det ham flere gange at blive arresteret for mindre forseelser. Det var også i Alaske Wyatt mødte og blev gode venner med forfatteren Jack London.
Efter eventyret i Alaska rejste de rundt de mere rolige byer som San francisco, Seattle og Washington. Det vilde vesten nærmede sig sin ende og Wyatt og Sadie levede et mere civiliseret liv.
Da de altid havde været tiltrukket af nye eventyr og oplevelser, flyttede de naturligvis til Hollywood, hvor de mødte mange af datidens store skuespillere. Wyatts bedste ven i Hollywood var datidens absolut størte cowboy stjerne William S. Hart. Han mødte også en ung og ivrig skuespiller ved navn John Wayne, som senere er blevet en legende indenfor cowboyfilm. John Wayne har iøvrigt fortalt at han byggede hans roller som sherif ud fra hans samtaler med Wyatt Earp.
Først i 1920'erne havde Wyatt et job som sherif i San Bernardine County. Han var på det tidspunkt i 70'erne og jobbet var nok mere af navn end af gavn.

Wyatt Earp havde levet et begivenhedsrigt liv, men døde i 1929 81 år gammel. Wyatt Earp blev begravet på familien Marcus' familiegravsted i San Mateo County, California, hvor Sadie efter sin død i 1944 blev begravet ved siden af Wyatt.

EFter Wyatts død udgav forfatteren i 1931 bogen om Wyatt Earp, på trods af at Sadie ikke fandt den passende, men hun fik dog streget de mest upassende sætninger i bogen. Bogen hed "Wyatt Earp - Frontier Marshall" og skulle vise sig at danne grundlag for 40 års Earpmanie med bøger og film, der talte for og imod Wyatts person.